Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، بخش کشاورزی نیازمند حمایت ویژه است، این بخش تأمین‌کننده امنیت غذایی کشور است و ضامن استقلال و آزادی کشور است و از وابستگی به دیگر کشورها جلوگیری می‌کند.

این روز‌ها روز به روز قدرت خرید مردم در حال آب رفتن است و نگاهی به قیمت میوه‌ها نشان می‌دهد که خرید چند قلم میوه می‌تواند از درآمد یک روز کارگر هم بیشتر باشد، اما دلیل گرانی میوه چیست؟

برخی حذف ارز ۴۲۰۰ و گرانی نهاده‌های کشاورزی را دلیل افزایش قیمت میوه اعلام می‌کنند، برخی دلال‌ها را یکی از اصلی‌ترین دلایل گرانی می‌دانند، عده‌ای انبار کردن میوه توسط وزارت صمت را عامل گرانی‌های اخیر دانسته‌اند، افرادی هم صادرات را دلیل کاهش میوه و گرانی آن در بازار می‌دانند و گروهی هم نبود نظارت را یکی از دلایل گرانی میوه معرفی کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همیشه بالا و پایین شدن نرخ قیمت انواع میوه‌ها و صیفی‌جات، جزو مهم‌ترین خبرها برای خانواده‌های ایرانی است؛ تا جایی که در چند ماه گذشته بالا و پایین شدن قیمت میوه یکی از دغدغه‌های اصلی مردم برای خرید اقلام خوراکی بوده است. میوه‌هایی که قیمت خریدشان از باغ‌ها تا مغازه‌های میوه فروشی زمین تا آسمان توفیر دارد.

 

ظرفیت بالای بخش کشاورزی برای رونق دادن به اقتصاد کشور

آمارهای منتشر شده از رشد اقتصادی کشور در سال ۹۸ هم نشان می‌دهد با وجود منفی شدن بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی، بخش کشاورزی رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است. ظرفیت بالای بخش کشاورزی برای رونق دادن به اقتصاد کشور فرصتی است که در صورت تدوین و اجرای برنامه‌های درست، می‌تواند زمینه‌ساز تحقق جهش تولید در این بخش و حتی سایر بخش‌های اقتصاد کشور باشد.

با این حال بسیاری از مسائل این حوزه از سال‌ها پیش مطرح بوده و تاکنون فکری به حال آن‌ها نشده است. از جمله این مسائل، نظام توزیع سنتی است. بسیاری از کشاورزان هر ساله به دلیل نبود نظام توزیع مناسب، مجبور به فروش محصولات خود به واسطه‌ها می‌شوند.

واسطه‌های این بازار هم با خرید محصولات کشاورزی و باغی به پایین‌ترین قیمت و فروش آن‌ها به چند برابر قیمت، ضمن تحمیل زیان به کشاورزان، باعث رشد بی‌ضابطه قیمت محصولات کشاورزی و نارضایتی مصرف‌کنندگان می‌شوند.

 تا زمانی که بین قیمت خریداری شده محصول از کشاورز، قیمت عرضه شده به میدان تره بار مرکزی بارفروشان و در نهایت فروشندگان خرد تعادل ایجاد نشود، نمی‌توان انتظار داشت که قیمت میوه و تره‌بار کاهش یابد.

می‌توان گفت افزایش هزینه‌های تولید محصول و هزینه‌های جانبی مانند سورت و بسته‌بندی و حمل و نقل و واسطه و بازار نقش بسیار مهمی در افزایش قیمت میوه دارد البته ذکر این نکته ضروری است که عرضه و تقاضا هم عامل مهمی در تعیین قیمت است.

به سراغ مسؤولان ذی‌ربط و باغداران رفته تا از دلایل اختلاف چندبرابری قیمت از مزرعه تا بازار و راهکارهای مناسب تنظیم بازار محصولات کشاورزی بررسی شود.

 

آشفتگی شبکه توزیع مهم‌ترین عامل تأثیرگذار در قیمت محصولات کشاورزی

فرهاد حاجی‌مرادی، مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان این‌که افزایش بی‌رویه قیمت محصولات باغی امسال پس از برداشت محصول انجام شده است، می‌گوید: هزینه نگهداری، تورم و صادرات از عوامل اثرگذار در قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی است.

وی اعتقاد دارد که در بعضی مواقع بیش از یک عامل بر قیمت تمام‌شده میوه تأثیرگذار است و عوامل دیگر سبب افزایش قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی می‌شود و ادامه می‌دهد که یکی از علل افزایش میوه صادرات است که به دلیل عدم امکان جلوگیری از صادرات، می‌توان در برخی مواقع در زمان‌های خاص صادرات را مدیریت کرد و محدودیت‌های تعرفه‌ای اعمال شود.

حاجی‌مرادی آشفتگی شبکه توزیع را یکی از دلایل افزایش قیمت میوه می‌داند و گفت: در میوه‌فروشی‌های سطح شهر، فروش محصولات خارج از قواعد خرده‌فروشی انجام می‌شود و به سود تعریف شده و مشخصی قانع نیستند.

مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان اصفهان با توصیه به مردم که از میوه‌فروشی‌هایی که قیمت محصول را درج می‌کنند، خرید کنند، ادامه می‌دهد: بازرسی اصناف باید نظارت‌‌ها را برای این موضوع افزایش دهد تا از گران‌فروشی جلوگیری شود.

وی آشفتگی شبکه توزیع را مهم‌ترین عامل تأثیرگذار در قیمت محصولات کشاورزی می‌داند و یکی از راهکارهای حل این مشکل را عرضه مستقیم محصول عنوان می‌کند و می‌گوید: امیدوار هستیم با همکاری شهرداری اصفهان مراکزی را برای عرضه مستقیم محصولات کشاورزی با کمک تعاون روستایی ایجاد کنیم.

 

ضعف تشکل‌های حوزه باغبانی زمینه حضور واسطه را فراهم کرده است

حاجی مرادی در ادامه به نقش واسطه‌ها در بازار میوه اشاره می‌کند و معتقد است که بعضی مواقع واسطه‌ها برای کالارسانی و تأمین نقدینگی تولیدکننده نقش خوبی دارند اما در بعضی جاها واسطه نقش ایجادکننده حلقه‌های اضافی را دارد، ضعف تشکل‌های حوزه باغبانی زمینه حضور واسطه را در این بخش فراهم کرده است.

مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان اصفهان اشاره به خرده‌مالکی بودن کشاورزی در ایران می‌کند و می‌گوید: خرده مالکی بودن سبب ضعف در تصمیم‌گیری و واگذار شدن تصمیم‌گیری به  واسطه‌ها می‌شود، تشکل‌های خوبی در حوزه کشاورزی وجود دارند، اما ضعف تشکل‌های حوزه باغبانی در قیمت‌گذاری و مدیریت عرضه باعث ایفای نقش واسطه‌ها شده است؛ دلال از این خلاء استفاده کرده  و نقش خود را از مزرعه تا سردخانه، از سردخانه تا بازار عمده و بازار خرد ایفا می‌کند.

وی با بیان اینکه تشکیلات منسجمی در سطح کشور در مازندران و ارومیه داریم و سایر استان‌ها در این زمینه قوی نیستند، گفت: برای مدیریت بازار حداقل از سردخانه تا بازار خرده‌فروشی، بارکدگذاری روی محصولات، توسعه بسته‌بندی محصولات کشاورزی، برند و کدگذاری بر روی محصولات در راستای مدیریت قیمت میوه از تولید تا عرضه برای جلوگیری از افزایش بی‌رویه، کنترل و مدیریت قیمت پیشنهاد می‌شود.

حاجی مرادی با بیان این‌که محصولات گلخانه‌ای با بسته‌بندی مخصوص و برند خاصی وارد بازار می‌شوند گفت: این مسأله توسعه صنعت بسته‌بندی را به دنبال داشته و در حال حاضر استان اصفهان ۱۵ واحد بسته‌بندی محصولات گلخانه‌ای و باغی در حال فعالیت هستند و بزرگ‌ترین مرکز سورتینگ سیب درختی نیز مدتی پیش در سمیرم افتتاح شد، این موضوع به عرضه محصولات با قیمت مناسب کمک کرده و از گران‌فروشی جلوگیری کرده است.

وی می‌گوید: اواخر سال ۹۳ با اجرای قانون انتزاع و واگذاری تجارت محصولات کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی صنعت بسته بندی محصولات کشاورزی از رشد قابل توجه‌ای برخوردار بوده است و این اقدام سبب نقش آفرینی بیشتر تشکل‌ها و تولیدکنندگان در سطح بازار شده است.

 

خرید انار از باغدار ۴ هزار تومان، فروش در بازار ۳۰ هزار تومان

مهم‌ترین مشکل باغداران شهرضایی، خشکسالی، سرمازدگی و کرم گلوگاه بوده و در زمان فروش هم وجود دلالان و واسطه‌ها بر مشکل فروش اضافه می‌کند، سطح زیرکشت انار در شهرضا هزار و ۶۵۰ هکتار است، این شهرستان با داشتن ۱۵ درصد سطح زیرکشت و ۲۳ درصد تولید انار اصفهان، رتبه سوم استان را بعد از شهرستان‌های کاشان و اردستان در این زمینه به خود اختصاص داده است.

قیمت تمام شده انار شهرضا با توجه به برآوردهای جهاد کشاورزی براساس گرانی نهاده‌های کشاورزی و هزینه‌های کارگری افزایش یافته است، ۱۰ درصد انار شهرضا به مصرف داخلی شهرستان می‌رسد، ۶۰ درصد به جز استان فارس به استان‌های شمالی و جنوبی کشور و ۳۰ درصد هم به خارج از کشور صادر می‌شود.

حبیب همت یکی از باغداران انار شهرضا در این باره به خبرنگار فارس می‌گوید: هزینه‌های تولید مانند کود و سم ۲ تا ۳ برابر افزایش یافته و کرایه حمل  و هزینه کارگری بیش از ۲ برابر گران شده که این اتفاقات قیمت تمام شده میوه را بالا برده است اما این واسطه‌ها هستند که از افزایش قیمت سود می‌برند.

وی می‌گوید: دلالان هنگام برداشت برای هر باغ اناری بر اساس کیفیت و کمیت محصول قیمت تعیین می‌کنند و بعضی انار باغ خود را اجاره می‌دهند و بعضی به دست فروشان می‌دهند.

این باغدار انار شهرضایی ادامه می‌دهد که یک بار انار ۱۲۰ کیلو است که در باغ این بار بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود و بین ۳ تا ۴ هزار تومان از باغدار خریداری می‌شود و در بازار امسال انار سوپر تا ۳۰ هزار تومان، انار درجه یک بین ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان و انار درجه ۲ بین ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان و درجه ۳ بین ۵ تا ۶ هزار تومان به فروش رسیده است.

همت با اشاره به اینکه یک ده چرخ کود برای باغ انار در سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بوده و امسال این رقم به تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است، ادامه داد: یک کارگر در سال گذشته برای حذف علف‌های زائد و یا چیدن انار ۷۰ هزار تومان دستمزد می‌گرفته و امسال ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است.

 

افزایش هزینه‌های تولید در محصولات کشاورزی

جواد حسینی، تولیدکننده محصولات گلخانه‌ای در اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: در شرایط فعلی هزینه‌های تولید برای کشاورزی به مقدار قابل توجه‌ای افزایش پیدا کرده است و بعد از مشکلاتی که در تولید محصول وجود دارد، فروش و قیمت آن نیز یکی از چالش‌های دیگر است.

وی اعتقاد دارد چون گلخانه‌داران محصولی خارج از فصل تولید می‌کنند، کمی شرایط‌شان بهتر است، اما شرایط کشاورزان از گلخانه‌داران بدتر به نظر می‌رسد، به ما گفته می‌شود که ۱۰ درصد سهم فروشنده در میدان اصلی و ۳۰ درصد هم سهم مغازه‌دار است، اما زمانی که خیار کاشته بودم قیمت خرید از من به ازای هر کیلوگرم ۳۰۰۰ و یا کمتر از آن بود اما در بازار خیار ۱۳۰۰۰ در هر کیلو به فروش می‌رسید.

این تولیدکننده محصولات گلخانه‌ای در اصفهان با اشاره به اینکه در حال حاضر کشت گوجه زیتونی دارد، گفت: قیمت خرید تنها مشکل نیست و گرفتن پول محصول فروخته شده هم مشکلی است که گاهی تا چند ماه طول می‌کشد که پول پرداخت شود و گاهی بعد از این چند ماه هم یک چک چند ماهه داده می‌شود.

علیخانی یکی دیگر از کشاورزان نیز در این باره در گفت‌وگو با فارس می‌گوید: من وقتی گوجه داشتم قیمتی که در مغازه به فروش می‌رسید با قیمتی که از من خرید می‌شد در میدان کمتر از یک سوم بود.

 

از ابتدای کشت محصول، کشاورزان باید مورد حمایت قرار بگیرند

یکی از کشاورزان شاغل در منطقه جنوب استان اصفهان در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه نظام توزیع در کشور مشکل دارد، گفت: اگر از ابتدای کشت محصول، کشاورزان مورد حمایت قرار بگیرند و نهاده با قیمت مناسب و با اندازه کافی توزیع شود، کشاورز تحت استثمار دلالان قرار نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: دلالان بذر برخی محصولات را قبل از موعد کشت به مقدار زیادی می‌خرند ولی کشاورز چند ماه بعد نیاز به بذر دارد و همین می‌شود که عده‌ای انحصار بازار بذر را با قیمتی که خود می‌خواهند دراختیار می‌گیرند.

این فعال بخش کشاورزی با بیان این‌که افرادی که کشاورزی را ترک کرده‌اند نباید یارانه این بخش را دریافت کنند، ادامه می‌دهد که با توجه افزایش مشکلات مالی و خشکسالی‌ در سال‌های اخیر، تعدادی از  کشاورزان با فروختن سهمیه‌ها و یارانه‌ها کسب درآمد می‌کنند.

وی با بیان این‌که قیمت محصولات پس از تولید با بازار تفاوت دارد، گفت: کشاورز محصول تولیدی خود را که بعضاً قابلیت نگهداری آن در سردخانه و انبار وجود ندارد و صادرات نیز امکان‌پذیر نیست را ناچار است با قیمت کمتر به دلالان بفروشد و محصول پس از گردش در دست واسطه‌ها با قیمت‌های بسیار بالایی وارد بازار می‌شود.

این فعال بخش کشاورزی دومین علت تفاوت قیمت‌ها از مزرعه تا بازار را عدم برنامه ریزی دولت در سال‌های گذشته برای کشاورزی‌های قراردادی مثل خرید تضمینی می‌داند و گفت: در بخش‌هایی که دولت کشاورزی قراردادی مثل خرید تضمینی داشته به نتیجه رسیده است.

وی مشکل دیگر در این بخش را نبود ثبات در بازار کشاورزی و فقدان آمار دقیق دانست و می‌گوید: ما در کشور آمایش سرزمینی نداریم و بسته بودن فضای اطلاعات و عدم انتشار آن‌ها یا عدم جمع‌آوری درست اطلاعات عامل خسارات زیادی به بخش کشاورزی است، برای مثال یک سال تولید گوجه افزایش می‌یابد و به حدی می‌رسد که قیمت تمام شده این محصول از هزینه‌های تولید آن پایین‌تر می‌آید و  باعث می‌شود کشاورز محصول خود را برداشت نکند در حالی که اگر آمایش سرزمینی داشته باشیم می‌دانیم چقدر تولید داریم و اگر مازاد یا کمبود داریم راهکار ارائه دهیم و به معضلی مثل معضل سیب‌زمینی و پیاز دچار نشویم.

 

قیمت سیب درختی از فروش در باغ تا رسیدن به دست مصرف کننده

شهرستان سمیرم به عنوان یکی از قطب‌های کشاورزی در استان اصفهان دارای ۲۲ هکتار باغ سیب‌درختی اعم از سیب گلاب، رد و گلدن است. معیشت بیشتر از ۹۰ درصد  مردم شهرستان سمیرم از راه کشاورزی و باغداری به ویژه سیب درختی به عنوان تک ‏محصول ‏عمده و اقتصادی منطقه است.

خرید و فروش این محصول به صورت مستقیم ‏امروزه بسیار مورد توجه تاجران و بازرگانان قرار گرفته است زیرا در این روش محصول بدون واسطه و مستقیم به دست ‏خریداران می‌رسد و قیمت محصول کاهش می‌یابد که این به نفع تجار است.

شهرستان سمیرم دارای ۲۲ هکتار باغ سیب ‌درختی اعم از، سیب گلاب، رد و گلدن است که برداشت ۶ هزار تن سیب گلاب در تابستان انجام شد و با قیمت هر کیلوگرم سیب گلاب درجه یک در روزهای اول برداشت این محصول۷۰ هزار ریال در باغ ‏و در روزهای پایانی برداشت و اواخر مرداد ۲۰ هزار ریال در هر کیلوگرم رسید.

قیمت سیب بسته به عرضه و تقاضا دارد که طی جلسات مختلف آخرین قیمت سیب پاییزه اعلام ‌شده مبلغ ۱۰ هزار و ۵۰ تومان سیب درجه ۲ و قیمت سیب درجه یک ۲ هزار و ۱۰۰ تومان مشخص شد که ۶۰ درصد از سیب‌های برداشت شده از باغات این شهرستان کیفیت خوب و درجه یک داشتند و ۳۰ درصد از آن‌ها درجه ۲ و ۱۰ درصد نیز درجه ۳ و ضایعاتی محسوب می‌شوند. ‎

سالانه افزون بر۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تُن انواع سیب گلاب، گلدِن و رِد در سمیرم تولید و بخش زیادی از آن به کشورهای ‏اروپایی و حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود.

احمد قربانی، بازرس هیأت مدیره نظام صنفی کشاورزی سمیرم در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه قیمت سیب درختی در باغ معروف است به قیمت سر درخت و یا چیده نشده که این قیمت برای سیب درجه یک، درجه دو و درجه سه متفاوت است، گفت: قیمت سیب چه در باغ و چه در سردخانه بنا بر اندازه و کیفیت قیمت‌گذاری می‌شود که در سال ۱۳۹۹ قیمت سیب درجه یک یعنی سیب سالم و اندازه بالای ۱۳۰ گرم برای هر کیلوگرم بدون احتساب هزینه برداشت بین ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان، سیب درجه دو سالم  سر درخت  به قیمت ۲۲۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان و سیب درجه ۳ که معمولاً سیب‌های زیر درختی، ریز و آفت‌زده مثل کرم زده قیمت آن هر کیلوگرم حدود یک ‌هزار تومان خریداری می‌شود.

وی هزینه برداشت را  شامل کارمزد کارگر سیب‌چین،  سبد یا صندوق، کاغذ گراف و فوم و کش و کرایه حمل تا سردخانه به‌علاوه هزینه نگهداری و افت احتمالی وزن سیب‌ها و هزینه انبارداری عنوان کرد که هزینه نگهداری در سردخانه هر کیلوگرم  دو هزار تومان می‌شود. ‏

قربانی ادامه داد: در میدان میوه معمولاً امانت‌فروشان و غرفه‌داران پس از فروش سیب درختی ۱۰ درصد از فروش را به عنوان حق‌العمل بر می‌دارند و میوه فروش‌ها سیب درختی درجه یک را بنا بر کیفیت و نوع قرمز یا زرد  قیمتی حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم ‏ یعنی سودی بیشتر از باغدار تعیین می‌کنند.

بازرس هیأت مدیره نظام صنفی کشاورزی سمیرم معتقد است که برای جلوگیری از پایین بودن قیمت سیب برای باغدار، برندینگ سیب درختی سمیرم و بسته‌بندی توسط تعاونی سیب درختی باید انجام شود اما فعالیت این تعاونی در سمیرم ضعیف است و نیاز به فعالیت بیشتر در این زمینه است.

 

حضور پررنگ تعزیرات مانع افزایش قیمت بی‌رویه است 

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر نیمی از باغداران سیب باغ خود در سردخانه انبار می‌کنند که نسبت به باغدارانی که سیب‌شان را در باغ ‏ فروخته‌اند ۲۰ تا ۳۰ درصد سود کرده‌اند، ادامه می‌دهد که اخیراً نظام صنفی کشاورزی استان با اتحادیه غرفه‌داران میوه و تربار و حضور اداره تعزیرات وزارت صنعت و معدن دفتری در میدان میوه و تره‌بار اصفهان توافق نامه‌ای تنظیم کرده‌اند که ۱۰ درصد حق‌العمل بنگاه‌دار به ۷ درصد تقلیل پیدا کند.

قربانی با اشاره به اینکه در سال جاری با توجه به قیمت نهاده‌ها و هزینه‌های دیگر برای باغدار قیمت مناسب نیست و از ‏طرفی ارزان‌ترین میوه نیز سیب است، گفت: به‌ دلیل حضور صنف در میدان میوه می‌توان مبلغ خرید میوه توسط میوه‌فروش، تا قیمت فروش به مصرف‌کننده را به خوبی رصد و قیمت فروش را تعیین کرد.

بازرس هیأت مدیره نظام صنفی کشاورزی سمیرم پیشنهاد کرد که برای جلوگیری از تغییرات قیمت میوه هنگام عرضه به بازار باید مأموران اداره تعزیرات با همکاری صنف کشاورزی اکیپ‌هایی را برای سرکشی میدانی از بنگاه تا فروشگاه بسیج کنند و درصد مشخصی برای میوه‌فروش در نظر گرفته شود.

افزایش قیمت‌ها به هزینه‌های تمام شده وابسته است

اصغر رستمی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان هم در این باره به خبرنگار فارس گفت: افزایش قیمت‌ها به طور کلی به هزینه‌های تمام شده وابسته است، در واقع افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی مسأله‌ای است طبیعی که هزینه تولید نیز بالاتر می‌رود ولی به اندازه‌ای نیست که اختلاف قیمت مزرعه و مصرف‌کننده را توجیه کند و قطعاً واسطه و بازار نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کنند.

وی گفت: محصولات در فرآیند تولید تا زمانی که به دست مصرف‌کننده می‌رسند چرخه و زنجیره‌ای را طی می‌کنند، قسمتی از این هزینه‌ها به بسته‌بندی، هزینه‌های حمل و نقل و هزینه‌های جانبی مربوط می‌شود و بخش عمده‌ای از این هزینه‌ها به‌واسطه دلالان و واسطه‌گران رقم می‌خورد.

 

افت قیمت خیار در فصل برداشت در شهرستان چادگان

یکی از کشاورزان چناررود چادگان که هرساله کشت خیار انجام می‌دهد گفت: درآمد در این بخش در فصل تابستان بیشتر برای صیفی‌جات از جمله خیار است که نبود جایگاه خاص در امر نظارت بر تولید و فروش صیفی‌جات کاشت کشاورزان توسط دلالان از بین می‌رود و باعث شکست کشاورزان می‌شود.

وی بیان داشت: در فصل برداشت خیار در این شهرستان دلال‌های زیادی به کشاورزان مراجعه می‌کنند و نسبت به خرید صیفی‌جات آنان از جمله خیار با قیمت پایین اقدام می‌کنند و توسط افراد دیگر به میدان میوه استان‌های کشور حمل کرده و با قیمت بالا نسبت به عرضه آن در بازار اقدام می‌کنند که افزایش ۸۰ الی ۱۰۰ درصدی افزایش قیمت را نشان می‌دهد.

این کشاورز چناررودی ادامه داد: همین خیار در میوه‌فروشی ها در فصل تابستان کیلویی ۴ هزار تومان به مردم فروخته می‌شود اما خیار توسط دلالان کیلویی ۱۰۰۰ تومان خریداری می‌شود و این یعنی ضرر کامل کشاورزان است.

وی بیان داشت: برای تولید هر کیلو خیار با توجه به افزایش قیمت نهاده‌های تولیدی ۱۵۰۰ تومان هزینه کرده‌اند و قیمت هر کیلو خیار از هر کیلو علوفه برای دام‌ها نیز کمتر شده است.

کشاورزان این منطقه با نگرانی و با وجود گرانی‌ها برای خرید بذر و نهاده‌های کشاورزی هزینه‌های زیادی پرداخت می‌کنند اما در فصل برداشت با مشکل افت شدید قیمت محصول خود مواجه می‌شوند و قیمت خیار سبز به کمترین می‌رسد که حتی جوابگوی سرمایه‌گذاری آنان نمی‌شود.

مهدی ارپناهی، کارشناس مسؤول زراعت و باغبانی جهاد کشاورزی چادگان هم در این باره گفت: وجود دلالان در فصل برداشت محصولات صیفی‌جات در شهرستان چادگان باعث متزلزل شدن کشاورزان در امر فروش محصولات خود می‌شوند که باید در این راستا چاره‌ای اندیشد تا زحمات این عزیزان هدر نرود.

وی عنوان کرد: کشاورزان شهرستان چادگان و عشایر که در فصل تابستان به این منطقه قشلاق می‌کنند و در سخت‌ترین شرایط و با هزاران امید و آرزو کار آماده‌سازی مزارع کشاورزی خود را آغاز می‌کنند و با دریافت قرض و وام و هزینه کرد سرمایه‌های زیاد تلاش کردند تا محصول خود را آماده و به بازار عرضه کنند اما در زمان برداشت محصول خود با افت قیمت مواجه شدند.

ایجاد زنجیره تولید تا مصرف راهی برای کنترل بازار محصولات کشاورزی

فاصله بسیار زیاد قیمت محصولات کشاورزی از مزارع تا مغازه‌ها موضوع جدیدی نیست. سال‌هاست که باغداران و کشاورزان از ارزانی و ضررهایی که متحمل می‌شوند می‌گویند و مردم از گرانی می‌نالند.

بسیاری از مسؤولان امر نبود الگوی کشت، سودجویی دلالان و عوامل واسطه و ضعف نظارت دستگاه‌های حکومتی را عامل اصلی اختلاف چند برابری قیمت از مزرعه تا سفره می‌دانند و معتقدند که ایجاد زنجیره تولید تا مصرف راهی برای کنترل بازار محصولات کشاورزی به شمار می‌رود.

برای تکمیل زنجیره تولید و کاهش یا حذف واسطه‌ها در بخش کشاورزی، می توان در میادین میوه و تره‌بار شهرداری‌ها غرفه عرضه مستقیم محصولات کشاورزی توسط اتحادیه ها و تعاونی‌های تولیدی ایجاد کرد تا با حذف واسطه‌ها سود بیشتری نصیب تولیدکننده شود و مصرف‌کنندگان نیز محصولات خود را با قیمت مناسب‌تری خریداری کنند.

انتهای پیام/۶۳۱۰۱/ص۳۰/

منبع: فارس

کلیدواژه: افزایش قیمت میوه شبکه توزیع میوه صادرات میوه انار شهرضا سیب سمیرم جهاد کشاورزی استان اصفهان قیمت محصولات کشاورزی نهاده های کشاورزی محصولات گلخانه ای نظام صنفی کشاورزی هزینه های تولید ادامه می دهد قیمت تمام شده فصل برداشت خبرنگار فارس بخش کشاورزی افزایش قیمت مصرف کننده میوه فروشی قیمت محصول هزار تومان حاجی مرادی میدان میوه قیمت مناسب گفت وگو بسته بندی قیمت خرید قیمت میوه سیب درختی محصول خود میوه فروش سیب درجه برای باغ سیب گلاب قیمت سیب مهم ترین صیفی جات نهاده ها تا بازار واسطه ها قیمت ها درجه یک تره بار چند ماه ۳۰ درصد تشکل ها ۱۰ درصد سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۸۹۲۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بالغ‌بر ۵۰ درصد چاه‌های عمیق جوین متقاضی مجهز شدن به پنل‌های خورشیدی هستند

ایسنا/خراسان رضوی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جوین گفت: بالغ‌بر ۵۰ درصد چاه‌های عمیق جوین متقاضی مجهز شدن به پنل‌های خورشیدی هستند.

 قاسمعلی نیک‌پسند در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: محققین توانسته‌اند با جایگزین کردن منابع و تولید برق از انرژی خورشید به نفع خود و برای تولید برق استفاده کنند.

وی در همین خصوص خاطرنشان کرد: شهرستان جوین دارای ۳۶۰ حلقه چاه عمیق می‌باشد که از این میزان در اولین کمیته فنی بالغ‌بر ۱۷۰ حلقه از آن متقاضی مجهز شدن به پنل خورشیدی شدند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جوین با اشاره به اینکه شهرستان جوین دارای تعداد ۳۶۰ حلقه چاه است، اذعان کرد: در چرخه تولید محصولات کشاورزی نیز مکانیزه کردن روند تولید از کاشت، داشت و برداشت با آمدن برق سر چاه توسط پنل‌های خورشیدی، بهره‌وری سیستم‌های آبیاری نوین را فراهم افزایش می‌دهد.

وی با بیان اینکه بدون شک کشاورزی را باید به سمت و سوی نوین‌سازی و کاهش هزینه‌های تولید پیش ببریم، افزود: طرح تجهیز چاه‌های عمیق به پنل‌های خورشیدی با هدف جلوگیری از خسارت قطعی برق در تابستان با توجه به افت عملکرد محصولات و سوختگی پمپ‌ها و ریزش میل چاه‌ها در حال ترویج است که با استقبال خوبی مواجه شده است.

نیک‌پسند اذعان کرد: در چرخه تولید محصولات کشاورزی نیز مکانیزه کردن روند تولید از کاشت، داشت و برداشت با آمدن برق سر چاه توسط پنل‌های خورشیدی، بهره‌وری سیستم‌های آبیاری نوین را فراهم افزایش می‌دهد.

وی در ادامه با اعلام اینکه شهرستان جوین به عنوان قطب تولید محصولات کشاورزی، نقش عمده‌ای در تأمین امنیت غذایی منطقه دارد، گفت: وسعت زمین‌های باغی و زراعی جوین ۳۵ هزار هکتار و محصولات عمده آن گندم، جو، چغندر قند، پیاز، انگور و پسته است.

جوین ۱۲ هزار بهره‌بردار در بخش‌های کشاورزی، باغداری، دام‌پروری و طیور دارد و کارخانه قند و مجتمع کشت و صنعت جوین از صنایع مهم مرتبط با بخش کشاورزی در این شهرستان هستند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • خبر وزیر کشاورزی درباره شکر؛ متقاضیان ثبت نام کنند
  • مشکل تولید بذر کشاورزی در مازندران امسال رفع خواهد شد
  • بستنی ایرانی در کدام کشورها پرطرفدار است؟
  • مشکل کمبود شکر حل شد؛ متقاضیان ثبت نام کنند
  • محصولات غذایی در اراضی اشغالی فلسطین گران شد
  • گرانی میوه ناشی از ضعف نظارتی دستگاه‌هاست
  • توزیع روزانه میوه و صیفی در میدان مرکزی به ۲۲ هزار تن رسید
  • حمل بیش از ۲۸۰ هزار تن گندم از خوزستان به سراسر کشور
  • اشتغال‌زایی جوامع محلی با فرآوری محصولات بلوط
  • بالغ‌بر ۵۰ درصد چاه‌های عمیق جوین متقاضی مجهز شدن به پنل‌های خورشیدی هستند